MENÜ
İzmir 35°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Benzin ve motorine yeni zam geliyor
Ekonomi
22 Haziran 2024 Cumartesi 11:13

Benzin ve motorine yeni zam geliyor

Benzin ve motorinde 21 Haziran'da beklenen ancak EPDK müdahalesiyle ertelenen zam, 24 Haziran Pazartesi gününü Salı'ya bağlayan gece daha yüksek rakamla yürürlüğe girecek.

Benzin ve motorinde iki gün önce beklenen ancak enerji otoritesi EPDK'nın fiili müdahalesiyle ertelenen zam 24 Haziran Pazartesi gecesi yürürlüğe girecek.

Sektör kaynaklarının aktardığına göre, tekrar erteleme olmazsa, 24 Haziran Pazartesi gecesi litre fiyatı benzinde 2 lira 1 kuruş, motorinde 1 lira 69 kuruş artacak.

21 Haziran için beklenen ancak ertelenen zamda, litrede benzinde 1 lira 64 kuruş, motorinde 1 lira 63 kuruş artış olacaktı. Pazartesi günkü zam, ertelenen zammın üstünde oldu.

Sektör kaynakları, EPDK'nın resmi formüle rağmen iki gün önceki keyfi erteleme kararı sonrasında zammın büyüdüğüne işaret ederek "Vatandaş fazladan benzinde 36 kuruş, motorinde ise 6 kuruş ödeme yapacak. Bir günde ortalama 12 milyon litre benzin, 62 milyon litre motorin satıldığı düşünüldüğünde günde 4,3 milyon TL benzin için, 720 bin TL de motorin için fazdan ödeme yapılmış olacak" dedi. 

Akaryakıtta fiyatlar, dolar kuru ve uluslararası benzin fiyatlarının ortalaması alınarak otomatik olarak hesaplanıyor ancak bazı dönemlerde EPDK fiili müdahale ile zamları erteleyebiliyor.

YENİ FİYATLAR NE OLACAK?

Zamla birlikte benzinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul'da 42,31 TL'ye, Ankara'da 43,29 TL'ye, İzmir'de 43,55 TL'ye yükselecek.

Motorinin litre fiyatı da yaklaşık olarak İstanbul'da 42,36 TL'ye, Ankara'da 43,37 TL'ye, İzmir'de 43,76 TL'ye yükselecek.

Fiyatlar iller, ilçeler ve bayiler arasında farklılık gösteriyor.

3 TEMMUZ'DA ÖTV ZAMMI GELECEK

Son yıllarda kur ve vergi artışlarıyla hızla artan akaryakıt fiyatlarına temmuz ayı başında bir zam daha gelecek.

16 Temmuz 2023'te Cumhurbaşkanı Kararı ile akaryakıtta maktu özel tüketim vergisi (ÖTV) tutarları 5'er TL artırılmış ve bu tutarların 6 ayda bir üretici fiyat endeksi (ÜFE) artışı oranında zamlanması düzenlenmişti.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir