SONKALEİZMİR (ÖZEL)- Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, yürüttükleri çalışmalar ve gündeme ilişkin konularla ilgili dikkat çeken açıklamalar yaptı. SONKALE'ye konuşan Başkan Tugay, göreve gelir gelmez özellikle bütçe ve ödeme disiplini konusunda ortaya irade koyduklarını, vergi ve SSK gibi kamuya olan borçları ciddi ölçüde azalttıklarını söyledi. Banka kredilerini ve personel alacaklarını da ödediklerini vurgulayan Tugay, "Harcamaları epey bir kontrol altına aldık. Ayağımızı yorganımıza göre uzatıyoruz. 2 senelik pandemi olmasaydı şimdi çok daha iyi durumda olurduk. Ciddi bir gelir kaybına uğrarken giderlerimiz de tersine arttı. Özellikle kafeterya- restoran tarzı işletmelerimizdeki personelin hiç çalışmamasına rağmen ücretlerini ödedik, sigortalarını yatırdık. Bu bizi zorladı. İller Bankası gelirleri üçte birine kadar düştü. Şimdi eski seviyesine geldi. İlk defa bu ay hatırı sayılır bir artış oldu. Umarım, bizi ileride çok daha iyi günler bekliyor" dedi.
KARŞIYAKA ÇARŞISI EKİM AYINA
Başkan Tugay, Karşıyaka Çarşısı'nın yenilenmesi konusunda da yol haritalarının hazır olduğunu ancak pandemiden çıkan esnafın "Daha yeni kendimizi toparlıyoruz, çalışmalara hemen başlamayın" talebini dikkate aldıklarını belirtti. Bu nedenle çalışmaları ekim ayındoa başlatma kararı aldıklarını kaydeden Cemil Tugay, "Çünkü, elektrik, su, doğalgaz ve telekominikasyon nedeniyle çarşının tamamının kazılması gerekiyor. Biz de ekimde başlayalım diye düşünüyoruz. Projemiz hazır. Çarşının bir karmaşası var, onu düzelteceğiz. Zemin ve altyapıyı düzelteceğiz. Üstte de yeni bir aydınlatma, ağaçlandırma, oturma üniteleri tasarladık. En son da binaların dış ceplerini ve dükkanların önündeki işgaliye alanlarını değerlendireceğiz. Tüm bu çalışmaların ardından insanların çok rahat kullanacağı, güzel bir mekan ortaya çıkacak. 3 ay gibi bir süre veriyoruz çalışmalar için. Ama bizden kaynaklı olmayan altyapı çalışmaları olmasaydı 1 ayda bitirirdik" diye konuştu.
KÜÇÜK AKCİĞER ALANLARI GELİYOR
Başkan Tugay, Karşıyaka'nın kentsel anlamda sıkışık bir yapısı olduğunu anlatırken, "1- 2 metrelik yerler bile çok değerli. Küçük ihmal edilmiş alanların da dahil olduğu, tüm atıl alanları haritalandırdık. Dökümante ettik. Bu alanların arasında 500 metrekare, 1 dönüm olanlar da var. Buraları küçük ormanlara dönüştürmek istiyoruz. Bunları küçük akciğer alanları olarak düşünüyoruz. Kente nefes aldırmak niyetimiz. Oralarda meyve ağaçlarının da olduğu farklı bitkilerin de olduğu alanlar yaratacağız. Buralar bir akciğer gibi çalışıp havayı temizleyecek. Toprak analizlerinden sonra hangi bitki türü uygunsa onları koyacağız" dedi.
KARŞIYAKA STADI
Sürecin tıkandığı Karşıyaka Stadı konusunda ise Tugay şunları söyledi:
"AKP il yönetiminden birileri bana ulaştı. Sorunun çözümüne katkıda bulunmak istediklerini, bakanlıkla görüşeceklerini söylediler. Onlara da izah ettim. Ya projeyi yaptırıp göndermeleri lazım ya da mimarın müellif muvafakkatını göndermesi gerekiyor. Bunu yapabilirseniz yeterli dedim. Büyükşehir belediyesi de biz yapacağız dedi. Tunç başkan ısrarla söylüyor. Neticede uygulama projesinin yapılmaması ve buna müellif olan mimarın da muvaffakat vermemesi duruyor. Buradan daha ileri gitmiş bir durum yok. Ama özellikle sizin haberinizden sonra bizim dışarıda bir yerlere projeyi yaptırdığımızı duyunca AKP'liler sürecin dışında kalmamak istiyor. Şu ana kadar somut bir şey yok. Bugünlerde somut adımlar bekliyorum. Şuan proje konusunda mimar bir grupla konuştum. Onlara avam projeyi verdim. Avam proje üzerinden çalışıyorlar. Çok güvenilir iyi bir grup. Onlar hazırlıklarını bitirince, mimar müelliflikten vazgeçtiği belgesini verirse çalışmaya başlarız. Herhalde verirler diye düşünüyorum."
"BU SENE KESİN ŞAMPİYONLUK BEKLİYORUZ"
Başkan Tugay, Karşıyaka futbol takımıyla ilgili de umutlu olduğunu belirtirken, "Geçen sene özellikle son 5-6 maçta çok başarılı, güzel bir oyun ve iyi sonuçlar aldı takım. Bu takım büyük ölçüde korunuyor. Üzerine birkaç da iyi transfer yaptılar. Onlarla beraber ben Erman hocaya da güveniyorum. Bu sene bir de Alsancak Stadı'nda oynanacak maçlar. Bu da iyi bir şey. Taraftar genel olarak olumlu bir havada. Herkes iyi sonuçlar çıkacağını düşünüyor, inanıyor. Bu sene kesin şampiyonluk bekliyoruz. Olacağına da inanıyoruz. Ben de heyecanla bekleyenlerdenim" dedi.
(Başkan Tugay, SONKALE'den gazeteciler Mustafa Akbaş ile Abdullah Çelebi'nin sorularını yanıtladı.)
KARŞIYAKA'DA SAĞLIK HAMLESİ
Kendisi de bir tıp doktoru olan Cemil Tugay, belediyenin sağlık alanında yaptığı çalışmaları da anlattı. Başkan Tugay, şunları söyledi:
"Alzhimmer hastaları, 0-3 yaş çocuklar, parkinson hastaları ve otizmliler için rehabilitasyon çalışmalarımız var. Özellikle bu otizm merkezi konusunda kentin bu yakasında böyle bir hizmetin verildiği yer yok. Otizmlilerin çok küçük yaştan itibaren iyi bir eğitim alması lazım. Mutlaka devletin bu işe el atması gerekiyor. Ama biz kendi gücümüzle de elimizden geleni yapıp otizmliler için çözüm yöntemleri geliştireceğiz. Mesela spor. Spor, otizmliler için önemli bir tedavi yöntemi. Bununla ilgili bir hazırlık içindeyiz. Onlara spor yaptıracağız. ALS'liler için de bir merkez hazırlığı içindeyiz. Onlara evde bakacak uzman kişilerin bulunacağı bir yer tesis edeceğiz. Bayraklı ve Çiğli ile ortak kullanılabilecek bir merkez olacak. Utku başkan tamam dedi. Serdar başkan da tamam derse, üç ilçeyi kapsayacak bir merkez kuracağız. Kanser hastaları için erken tarama çalışmalarını yürüteceğiz. Bunlar çok bütçeli işler değil. Nitelikli personelle yapılacak işler. Elimizden geleni yapacağız. Erken teşhisle pekçok hastalığın önüne geçilebilir ya da ağırlaşması önlenebilir."
YILDA 15-16 MİLYON LİRA ENERJİ TASARRUFU HEDEFLİYORUZ
Cemil Tugay, yenilebilir enerji yatırımlarından bahsederken, "1.6 megavatlık güneş enerjisi satralımız var. Şuan İzmir'de bir numaradayız. Örnekköy'de büyük bir santralımız var. Sağlıklı şekilde çalışıyor. Belediye binaları üzerine de kuracağız. Önümüzdeki senelerde çok daha fazla enerji üreteceğiz. Şuan belediyenin aylık 3 milyon TL'ye yakın enerji gideri var. Yenelinebilir kaynaklarımız bunu yarıya çekebilir. Yıllık 15- 16 milyon TL tasarruf sağlayabiliriz. Yaklaşık 2,5 yılda kurduğumuz tesisler de kendini amorti ediyor. Tek yaşadığımız sıkıntı, panel bulamamamız. Ama bu konuda çok kararlıyız" dedi.
YETER YA 13 Eylül 2022 Salı 13:41
|