MENÜ
İzmir 37°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ayakkabı sektörü İzmir'de buluştu
Güncel
9 Temmuz 2025 Çarşamba 16:17

Ayakkabı sektörü İzmir'de buluştu

İzmir Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD) tarafından İzmir'de 'Adım Adım Dönüşüm' toplantısı yapıldı. Ayakkabı sektöründe katma değerli ürüne yönelinmesi gerektiğini belirten AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı, tasarım ve markalaşma yatırımları desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği tarafından, Ege İhracatçı Birlikleri Konferans Salonu'nda 'Adım Adım Dönüşüm' toplantısı düzenlendi. Ayakkabı ve yan sanayi sektörünün durumunun konuşulduğu toplantıya, AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı, Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Zandar, Ekonomist Ali Ağaoğlu ve sektör temsilcileri katıldı. Toplantıda konuşan Salıcı, "Hiçbir dönüşüm bir gecede olmaz. Ama kararlı adımlarla, ortak akılla, dayanışmayla mümkün" dedi.

Ayakkabı yan sanayisinin emek yoğun ama yüksek potansiyelli bir sektör olduğunu söyleyen Salıcı, “Saya, taban, aksesuar, kalıp, deri, tekstil, kimya, makine, ambalaj ve daha niceleriyle birlikte bir üretim ekosistemi oluşturur. Ancak bu ekosistem bugün çok yönlü sınavlar veriyor. Bunlar; yükselen enerji ve işçilik maliyetleri, Uzak Doğu kaynaklı düşük fiyat baskısı, nitelikli iş gücü bulmadaki zorluklar ve dijitalleşmeye ayak uydurma ihtiyacı" dedi.

'FİYAT ODAKLI REKABET MODELİ İFLAS ETTİ'

Son yıllarda artan ithalatın Türkiye'deki üreticinin rekabet gücünü doğrudan tehdit eder hale geldiğini aktaran Salıcı, "Mısır'dan ithalat oranı son 5 yılda bin 400 kat arttı. Bu sadece ekonomik değil, aynı zamanda stratejik bir kayıp. Biz üretimi kaybedersek ustalık kaybolur, istihdam da biter, yerli tedarik zinciri de çöker. Fiyat odaklı rekabet modeli iflas etti. Ucuz ürünlerdeki rekabetçiliğimizi kaybettik, katma değerli ve dayanıklı ürünler yapmak durumundayız. Dünya küreselleşmeden ulusallaşmaya doğru gidiyor ülkeler kendi duvarlarını örmeye başladılar bizde kendi duvarlarımızı örmek zorundayız" diye konuştu.Salıcı sözlerini şöyle sürdürdü: “Verimlilik artışı artık sadece bir tercih değil, bir hayatta kalma stratejisidir. Rekabet, fiyat yerine tasarım, teslim süresi ve sürdürülebilirlik kriterleri üzerinden yeniden tanımlanmalı. Devlet destekleri sadece yatırım yapanlara değil, istihdamı ve iç üretimi koruyanlara da yöneltilmeli. Üniversitelerle iş birliği içinde malzeme ve tasarım inovasyonuna odaklanabiliriz. Dijitalleşme ve otomasyon, emeği yok eden değil, emeği destekleyen araçlar olarak kullanılabilir. Kadın emeğini, genç girişimciliği ve sürdürülebilirliği temel alınmalı. Enerji ve işçilik maliyetleri konusunda emek yoğun sektörlere özel enerji tarifeleri ve SGK teşvikleri sağlanmalı. Tasarım ve markalaşma yatırımları desteklenmeli. Ayakkabı sektörü ve yan sanayi, sadece üretim değil, istihdam, bölgesel kalkınma, sosyal denge demek. Bu gerçek gözden kaçmamalı."

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Son Kale İzmir