AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, alandaki çevresel iyileştirme faaliyeti için yetkilendirilen kuruluşun Türkiye Enerji Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) ile koordineli bir biçimde çalıştığını söyledi.
Sürecin hassasiyetle takip edildiğini belirten Kaya, bugüne kadar yaklaşık 3 bin ton kimyasal atığın sahadan alınıp bertaraf tesislerine gönderildiği, bu zamana kadar yapılan çalışmalarda herhangi bir radyoaktif atık tespitinin sahada gerçekleşmediğini, ilerleyen süreçte tespit edilmesi durumunda, bu atıkların gerekli kabul şartlarına uygun hale getirilerek TENMAK’a teslim edilmesinin sağlanacağını belirtti.
Yazılı bir açıklama yapan Kaya şunları kaydetti:
"Buraya ruhsat veren, ruhsat yenileyen CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi. 2007'de düzenlediği çevreye duyarlılık etkinliğine çevreyi kirleten bu firmayı sponsor yapan, çevreyi katledenlerle iş tutan TMMOB Çevre Mühendisleri Odası. Bunların bu firmaya karşı tek sözleri yok. Buradaki enkazın müsebbibi belli. Kirletilirken ses çıkarmadılar dilleri lâl oldu, kirletenlerle iş tuttular, şimdi burada yapılan bir çevresel iyileştirme faaliyetinde her ne hikmetse bülbül kesildiler. Sakladıkları bir şey mi var, nedir bu rahatsızlıkları anlamıyoruz. Ancak biz onlara bakmayız. Bizim için önemli olan, Gaziemirli hemşehrilerimizin, İzmirliler'in gönlünün rahatlığıdır. Burada şu anda çalışmalar titizlikle yürütülüyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız tarafından uygun bulunan, Çevresel İyileştirme Planı ile İş Termin Planı'na göre çalışmalar sürdürülüyor.
Mevcut durumda, alanda yürütülen çalışmalar yetkilendirilen kuruluş tarafından sürdürülüyor. Kanuna göre, radyoaktif kirliliğe ilişkin denetim faaliyetleri NDK tarafından, diğer tehlikeli atıklara ilişkin denetim faaliyetleri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülür. Bu alanda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, NDK ve TENMAK personelinden oluşan komisyon tarafından çalışmalar aylık olarak izlenmektedir. NDK tarafından verilen yetki kapsamında denetimler yürütülüyor.
Yetkilendirilen kuruluş tarafından alanda yürütülen faaliyetler sonucu, Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) radyoaktif atık işleme ve depolama tesisine henüz herhangi bir radyoaktif atık teslimi yapılmamıştır. Kimyasal atıklar ise, sahada yapılan radyoaktivite ölçümleri sonrasında, eğer bir aktivite tespiti yapılmamış ise, gerekli şartlandırma ve uygunlaştırma işlemlerinin akabinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yetkilendirdiği tesislere iletilmektedir. Mevcut durumda yaklaşık 3 bin ton kimyasal atık sahadan alınıp bu şekilde bertaraf tesislerine gönderilmiştir. Ayrıca, bu zamana kadar herhangi bir radyoaktif atık tespiti sahada gerçekleşmemiş olup, ilerleyen süreçte bu atıkların tespit edilmesi durumunda, bu atıklar gerekli kabul şartlarına uygun hale getirilerek TENMAK'a teslim edilecektir. Alandaki çevresel iyileştirme faaliyetlerine 23.07.2024 tarihinde başlandı. Mart ayının sonuna kadar çalışmaların tamamlanması planlanıyor. Belirttiğimiz gibi, süreç oldukça hassasiyet güdülerek, gayet titizlikle yürütülmeye devam ediyor."