MENÜ
İzmir 32°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ADLİYEDE KORONA KAOSU! Mahkemelerin biri açık, diğeri kapalı...
Güncel
16 Mart 2020 Pazartesi 13:16

ADLİYEDE KORONA KAOSU! Mahkemelerin biri açık, diğeri kapalı...

Koronavirüs vakasının 18'e yükseldiği Türkiye'de, adliyelerdeki işleyişle ilgili belirsizlik ortaya çıktı. İzmir'deki 6 adliyede, çok sayıda mahkeme farklı farklı kararlar aldı. Bazı mahkemeler duruşmaları 31 Mart'a kadar ertelerken, bazıları bu süreyi 3 gün ya da 1 hafta ile sınırlı tuttu. Yaşanan karmaşa avukatlar ve mahkemelerde işi olan yurttaşları sıkıntıya soktu. İzmir Barosu eski Başkanı Aydın Özcan, uygulama birliği istedi.

SONKALEİZMİR- Koronavirüs vakasının 18'e yükseldiği Türkiye'de, adliyelerde kaos ortamı oluştu. İzmir'deki 6 adliyede bulunan yüzlerce mahkeme, uygulamada eşgüdüm sağlayamadı. İşleyişle ilgili birçok mahkemede farklı farklı kararlar alındı. Bazı mahkemelerin duruşmaları 31 Mart'a kadar ertelediği görülürken, bazılarının ise bu erteleme süresini 3 gün ya da 1 hafta ile sınırlı tutması dikkati çekti. Sabah erken saatlerden itibaren adliyelere giden avukatlar, büyük bir karmaşayla karşılaştı. Aynı adliyedeki bir mahkemede duruşmaya giren avukat, diğerinde Korona önlemi nedeniyle görevini yerine getiremedi. Bazı icra dairelerinde işlem yapılırken, bazıları kapalı olduğu için işlem yapılamadı.


İzmir Barosu eski Başkanı Aydın Özcan, "İzmir’de 6 adliye yüzlerce mahkeme, duruşma salonu ve icra dairesi var. Her biri farklı farklı kararlar mı alıyor? Meslektaşlarımız ve vatandaşlarımız ne yapacaklar, şaşırmış durumda. Yetkililerimizi açıklama yapmaya davet ediyoruz. Acil işler dışında mahkemelerde geçici olarak duruşmalar ertelenmelidir" dedi.

KARGAŞA ACİLEN GİDERİLMELİ
Yurttaşların adliyeye doluştuğunu anlatan Özcan, "Metrolara otobüslere binip adliyeye geliyorlar. Duruşmayı beklerken, ertelendiğini ve mahkemenin kapalı olduğunu öğreniyorlar. Ayrıca meslektaşlarımız da büyük kaos yaşıyor. Meslektaşlarımızın biri duruşmaya girebiliyor diğeri giremiyor. Bir mahkeme 3 gün ertelenmiş, diğeri 1 hafta.. Beriki 31 Mart'a kadar. Yani ortada bir karmaşa var. Uygulamada eşgüdüm yok. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı ve İzmir Adliyesi Komisyon Başkanlığı'nın bir an önce karar alması gerekiyor. Bu kargaşa acilen giderilmeli" diye konuştu.
Aydın Özcan, idari izin ile birlikte duruşmaların geçici olarak ertelenebileceğini, bazı işlemlerin ise UYAP üzerinden yapılabileceğini dile getirdi.

HSK, İNİSİYATİFİ MAHKEMELERE VERMİŞTİ
Hakimler ve Savcılar Kurulu 3 gün önce bir duyuru yayımlamıştı. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmişti: "Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Koronavirüs Bilim Kurulu'nun önerileri kapsamında; yargılama faaliyetlerinin yürütülmesinde herhangi bir soruna sebebiyet vermemek amacıyla, tutuklu işlere yönelik soruşturma ve kovuşturmalar ile ivedi sayılacak diğer hususlar haricinde duruşma ve keşiflerin ertelenmesi ile gerekli görülen hâllerde SEGBİS uygulaması kullanılması hususunun mahkemelerimizce değerlendirilmesi, mezkûr Kurulun önerileri doğrultusunda yeni tedbirlerin hayata geçirilmesi için gerekli dikkat ve özenin gösterilmesi, keyfiyetin merkez ve mülhakat adliyelerinde görev yapan tüm hâkim ve Cumhuriyet savcılarına duyurulmasını rica ederim."

İşte o mahkemelerin uygulamaya ilişkin aldıkları farklı farklı kararlar:


 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir