MENÜ
İzmir 35°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
9. Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Festivali Coşkusu
Yerel Yönetimler
7 Ekim 2024 Pazartesi 13:44

9. Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Festivali Coşkusu

9. Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Festivali’nde konuşan Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, Çeşme’nin yerel değerlerine sahip çıktıklarını belirterek, “Toprağımızdan çıkan doğal güzelliklerimize sahip çıkmazsak gelecekte sahip olduğumuz bu güzelliklerin tamamını kaybederiz. Bu neden ile sonuna kadar tarımın, tarım üreticisinin, hayvancılığın ve hayvan yetiştiriciliğinin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

Çeşme’nin coğrafi işaretli ürünü Çeşme Kavunu ve bölgeye has Sakız Koyununun üretiminin artırılması amacıyla Ovacık Meydanı’nda bu yıl 9’uncusu düzenlenen Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Festivali açılışına; Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli’nin yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Ziya Çavdar, ilçe protokolü, kooperatif temsilcileri, üreticiler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Festivalin ilk günü; yemek atölyeleri, Çeşme Belediye Bandosu Gösterisi, Çeşme Belediye Kadın Efeler Halk Oyunları Topluluğu Zeybek Gösterisi, En İyi Çeşme Kavunu Yarışması ve Çeşme Ziraat Odası Başkanı Süleyman Özer ve S.S. Çeşmeköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Kazım Beyaz’ın konuşmacı olarak yer aldığı “Çeşme’de Tarımsal Faaliyetler” adlı söyleşi, konser gibi pek çok etkinlik ile dolu dolu geçti.

Festival’in açılışında konuşan Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, şunları kaydetti:

“Bu toprakların bereketini artırmak için çalışmaya devam ediyoruz”

“Çeşme, sadece turizmi, denizi, rüzgarı, denizi, kumsalların olduğu bir kent değil; tarımsal zenginliği ile de tarih boyunca kıymetli ürünlere toprağını açmış, ev sahipliği yapmış bir kent. Çeşme yalnızca bir turizm kenti olarak değerlendirmemiz, toprak verimliliğimize yapacağımız en büyük haksızlık olur. 2021 yılında İzmir Büyükşehir Belediyemiz tarafından tescil alınan coğrafi işaretli Çeşme Kavunumuz, bu verimli toprakların en değerli mahsullerinden biri. Her yıl 15 kilo tohumu ücretsiz olarak dağıtarak üreticimizi destekliyor, belediyemize ait tarlalarda doğal gübre ve ilaçsız yöntemlerle yetiştirdiğimiz kavunlarla bu değerli üretimi sürdürüyoruz. Bu toprakların bereketini hep birlikte artırmak için çalışmaya devam ediyoruz.”

“Bölgemizin en kıymetli hayvan ırklarından biri”

Hayvan üreticiliğine teşvik amacı ile genellikle yarımadada verimli bir ırk olan Kaçeli ve Sakız Koyununun beslenip üretiminin artırılması için çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Başkan Denizli, “Sakız Koyunu, verimliliği ve üreticimize sağladığı katma değerle bölgemizin en kıymetli hayvan ırklarından biri. Hem süt hem de kuzu verimiyle öne çıkan Sakız Koyunu, çiftçimizin tarlalarından çıkan yabani otlarla bile kolayca beslenebilen bir ırk. Bizler de katma değer yaratabileceğimiz sakız koyunumuzun sayısının çoğaltılması için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Festivalimiz kapsamında, yarışmaya katılan her üreticimize ikişer çuval yem desteği vererek, bu yolda sizlere olan desteğimizi sürdürüyoruz” dedi.

Çeşme Belediyesi olarak, tarımda ve hayvancılıkta, üreticinin daima yanında olmaya göreve başlarken söz verdiklerini ve bu sözün de arkasında olduklarını ifade eden Başkan Denizli, sözlerini şöyle noktaladı:

“Çeşme'nin yerel değerlerini ve çiftçi sayımızı artırmak, hayvan yetiştiriciliğimize de daha fazla destek sağlamak amacıyla her gün var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Toprağımızdan çıkan doğal güzelliklerimize sahip çıkmazsak gelecekte sahip olduğumuz bu güzelliklerin tamamını kaybederiz. Bu nedenle sonuna kadar tarımın, tarım üreticisinin, hayvancılığın ve hayvan yetiştiriciliğinin yanında olmaya devam edeceğiz.”

En iyi Çeşme Kavunu seçildi

Festivalde, en iyi Çeşme kavununun seçildiği yarışmada dereceye girenlere ödülleri verildi. Yarışmada birinci olan kavun üreticisine ödülü, Başkan Denizli takdim etti. Festivalin ilk günü, Anadolu’dan Balkanlara uzanan bir müzik yolculuğu Sanatçı Çiğdem Taştan konseri ile son buldu.

En iyi Sakız Koyunu seçildi

Festivalin ikinci günü ise Ovacık çıkışında başlayarak Ovacık Meydan’da son bulan kortej yürüyüşünün ardından dopdolu etkinliklere sahne oldu. Yemek atölyeleri, Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı’nın konuşmacı olarak yer aldığı “İleri Koyun Yetiştiriciliği” söyleşisi, yöresel standlar, Çeşme Belediye Hak Oyunları Topluluğun Zeybek Gösterisi ile renklenen şenlik En İyi Sakız Koyunu Yarışması’nda dereceye girenlerin ödüllerinin takdim edilmesi ile son buldu.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir