59. Kütüphane Haftası başladı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 59. Kütüphane Haftası etkinlikleri Ahmed Adnan Saygun Merkezi’nde (AASSM) düzenlenen tören ile başladı. 2 Nisan tarihine kadar Kemalpaşa, Aliğa, Bergama ve Konak ilçelerinde atölyeler, söyleşiler ve imza günleri olacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 27 Mart – 2 Nisan tarihleri arasında kutlanacak 59. Kütüphane Haftası için hazırladığı etkinlik programı Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlenen tören ile başladı. Törene İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay, Türk Kütüphaneciler Derneği İzmir Şube Başkanı Mehmet Erken, İzmir Milli Kütüphane Vakfı Başkanı Ulvi Puğ, Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Öğretim görevlisi Prof. Dr. Bülent Yılmaz, yazar-sunucu Yekta Kopan ile çok sayıda kütüphaneci katıldı.
Kitap olmazsa bizler yoksun ve eksik kalırız
Cumhuriyetin 100. Yılında ana teması “Cumhuriyet Kazanımları ve Kütüphanecilik” olan 59. Kütüphane Haftası’nın açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Özuslu, “8 bin 500 yıllık tarihi olan, Homeros’a ev sahipliği yapmış bir kent olan İzmir, edebiyatın da doğduğu bir kent. Başkanımız Tunç Soyer’in edebiyat ve sanat konusunda yaptığı ve yapacağı çok şey var. Kitap bize yol gösterir, umut olur, nefes aldırır, bizi değiştirir. Geleceğimiz için rehber olur. Kitap olmazsa bizler yoksun ve eksik kalırız” dedi.
Bilgiye olan ihtiyaç her geçen gün daha da artıyor
Cumhuriyet değerlerinin yaşatılmasına ve bu haftanın önemine değinen Başkan Vekili Özuslu, “Kitabın insan hayatına kattığı değerler tartışılamaz. Hepimizin bildiği bir söz vardır. ‘Bir kütüphane, bin hapishane kapatır’. Hızla küreselleşen dünyamızda bilgiye olan ihtiyaç her geçen gün daha da artıyor. Kütüphane sadece fiziki değil dijital arşivlerinde önemini gösteriyor. Başkanımız Tunç Soyer bunun bilincinde. Bilgiye erişimde fırsat eşitliğini savunan Başkanımız Tunç Soyer göreve geldiği ilk andan itibaren Şato Kütüphanesi’yle birlikte mahallelerimize kütüphaneler kazandırdı. Aynı zamanda kitap kafeler açıldı. Şehrin her bölgesine kitap kafeleri yaymak istiyoruz. Her mahalleye bir kütüphane projemize bağışlanan kitap sayısı her geçen gün artıyor. Bizler herkesin bilgiye erişimini sağlamak için kitaba ve kütüphaneye desteğimizi esirgemeden artırarak devam ettireceğiz” şeklinde konuştu.
Tunç Soyer ile birlikte kütüphane sayısı arttı
Türk Kütüphaneciler Derneği İzmir Şube Başkanı Mehmet Erken ise “Bu yıl Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılını kutluyoruz. Meslek camiasının kronikleşmiş sorunlu var. Liyakat sorunu, okullarda kütüphaneler yapılıyormuş gibi yapıp kütüphanelerin olmaması. Temennim odur ki bu sorunlara hızla çözüm bulalım. İzmir’de Tunç Başkan’ın gelmesiyle birlikte kütüphane sayısı 3’ten 13’e çıkarıldı. İzmir’de sürdürülebilir hizmetlerin oluşturulması isteniyorsa kütüphanelerin merkezde olması şart. Belediyemiz ortaya öyle bir kütüphane koysun ki önce ülkemiz sonra dünya bizi örnek alsın” diye konuştu.
Kütüphaneler hayata gerçek bir noktadan katılım mekanıdır
Yazar ve sunucu Yekta Kopan da konuşmasında, “Kütüphaneler sayılarla ifade edilebilen fiziki mekanlar değildir. Toplumsal bilinçlendirme, hayata gerçek bir noktadan katılım mekanıdır. Kitap okumanın ceza olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Bu sistemde büyüyen bir çocuktan bilim insanı, sanatçı olmasını istiyoruz. Çocuğumuzun okumasını istiyoruz ama biz okumuyoruz” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Yekta Kopan’a teşekkür plaketi takdim etti. Ardından Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Öğretim görevlisi Prof. Dr. Bülent Yılmaz “Cumhuriyet’in 100. Yılında Türk Kütüphaneciliğine Genel Bir Bakış” başlıklı sunumunu katılımcılarla paylaştı.
4 ilçede etkinlikler sürecek
İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Arşivi, Müzeler ve Kütüphaneler Şube Müdürlüğü tarafından organize edilen kutlama etkinlikleri Kemalpaşa, Aliağa, Bergama ve Konak ilçelerinde yoğunlaşacak. Cumhuriyetin kazanımlarını bir kez daha anımsamayı, çocuklarla kütüphaneler ve kitaplar arasındaki bağı güçlendirmeyi amaçlayan etkinlikler arasında; çocuk atölyeleri, çocuk oyunları, söyleşiler, imza günleri, masal dinletileri, vantrolog gösterileri, PechaKucha etkinlikleri olacak. Ayrıntılı bilgi için “kultursanat.izmir.bel.tr” adresi ziyaret edilebilir.