MENÜ
İzmir 31°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
3 yıl sonra anlaşma yapıldı: Dünya yeni bir salgına hazırlanıyor
Güncel
20 Mayıs 2025 Salı 11:40

3 yıl sonra anlaşma yapıldı: Dünya yeni bir salgına hazırlanıyor

Dünya Sağlık Örgütü öncülüğünde kabul edilen tarihi pandemi anlaşmasıyla ülkeler, olası salgınlara karşı ortak hareket etme kararı aldı. Anlaşma, aşı ve tedavi ürünlerine adil erişim sağlayacak yeni bir küresel sistem kuracak.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) üyesi ülkeler, COVID-19 kadar yıkıcı salgın hastalıklara karşı hep beraber tarihi anlaşmaya imza attı. Dünya ülkeleri, olası salgın hastalıklara karşı beraber mücadele etme sözü verdi.

Üç yılı aşkın süredir müzakere edilen bu anlaşma, Pazartesi günü DSÖ Genel Kurulu’nun A Komitesi’nde onaylandı.

Salı günü Genel Kurul’un tüm üyeleriyle yapılacak oturumda nihai olarak kabul edilmesi bekleniyor.TEDAVİDE ADALET

Anlaşma, COVID-19 salgınının ortaya çıkardığı tıbbi yardım eşitsizlikleri ve salgına olan küresel hazırlıksızlığı sonlandırmayı amaçlıyor.

Anlaşma, ülkelerle birlikte sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve uluslararası örgütler arasında daha yakın iş birliği sağlamayı hedefliyor.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Hükümetler, ülkelerini ve dünyamızı salgın potansiyeli taşıyan tehditlere karşı daha adil, daha sağlıklı ve daha güvenli hale getiriyor. COVID-19’un ardından dünyayı daha iyi korumak adına birleşme kararını alan tüm üye ülkelere teşekkür ederim" dedi.

İLAÇ ŞİRKETLERİ BEDAVA AŞI VE TEDAVİ SAĞLAYACAK

Anlaşmanın içeriğinde, salgınlara karşı daha hızlı ve adil tepki verebilmek için bir Patojen Erişim ve Faydaların Paylaşımı Sistemi (PABS) kurulması öngörülüyor.

Bu sistemle ilaç üreticileri, salgına neden olan hastalığıa karşı ürettikleri aşı, tedavi ve tanı ürünlerinin yüzde 20’sini DSÖ’ye hızlı erişim için sunacak.

Bu ürünlerin dağıtımı ise halk sağlığı riskine göre ve özellikle gelişmekte olan ülkeler gözetilerek yapılacak.

Ayrıca, küresel tedarik zinciri ve lojistik ağı kurularak, kriz zamanlarında gerekli sağlık ürünlerine hızlı, güvenli ve uygun maliyetli erişim sağlanacak. 

Namibya Sağlık Bakanı Dr. Esperance Luvindao, "COVID’in hayatlar ve ekonomiler üzerindeki bedeli ağırdı. Egemen devletler olarak el ele verip çocuklarımızı, yaşlılarımızı ve sağlık çalışanlarımızı korumak için harekete geçtik. Bu, insanlığa karşı görevimizdir" diye konuştu.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Son Kale İzmir