MENÜ
İzmir 11°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Yerel Yönetimler
25 Temmuz 2019 Perşembe 13:23

"Lozan, bağımsızlığımızın sembolüdür"

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Lozan Barış Antlaşması’nın Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının sembollerinden biri olduğunu belirterek, “Çünkü Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de işaret ettiği gibi, özgürlük ve bağımsızlık bizim karakterimizdir” dedi.

Konak Belediyesi, Lozan Barış Antlaşması’nın 96. Yıldönümü ’nü dün akşam, Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde düzenlediği etkinlikle kutladı. Lozan Mübadilleri Vakfı Ege Bölge Temsilciliği katkılarıyla düzenlenen etkinliğe, CHP 22. dönem milletvekili Türkan Miçooğulları, CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Emin Elmacı, İzmir Balkan Dernekleri Federasyonu Başkanı Vahap Savaşan, Konak Belediyesi meclis üyeleri, muhtarlar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı.

Özgürlük ve Demokrasi

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, 24 Temmuz’un hem Lozan Barış Antlaşması’nın imzalandığı hem de basın bayramının kutlandığı önemli bir tarih olduğuna dikkat çekti. Türkiye’de özgürlükler ve demokrasiyle ilgili büyük sıkıntılar yaşandığını vurgulayan Batur, 134 gazetecinin hapiste olduğu bir süreçte basın özgürlüğünden bahsetmenin ve basın bayramını kutlamanın çok zor olduğunu ifade etti. 

İstanbul Raundu Umut Oldu

Türkiye’de demokrasiye yeniden geçileceğine, adalet ve hukukun yeniden tecelli edeceğine ilişkin umudun son yerel seçimlerde yeşerdiğini ifade eden Batur, “Özellikle İstanbul zaferi hepimiz için önemli; hepimize gelece dair bir umut aşıladı ve her şey güzel oldu. Bundan sonra da her şey çok güzel olacak. Özgür bir basın, demokrasinin geldiği bir Türkiye, hak, hukuk ve adaletin tecelli ettiği bir ülke, en büyük özlemimiz” diye konuştu.

İnönü’nün canı gibi koruduğu kâğıt

24 Temmuz’un Türkiye Cumhuriyeti tarihi açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak konuşmasına devam eden Batur, “Uzun ve yıkıcı Kurtuluş Savaşı’nın en önemli kahramanlarından İsmet İnönü, savaştan sonra da İsviçre’nin Lozan şehrinde vatanını savunmaya devam ediyordu. Türk heyetinin karşısında İngiltere, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Portekiz, Belçika ve Yugoslavya temsilcileri bulunuyordu. İsmet Paşa’nın yanında ise canı gibi koruduğu bir kâğıt vardı. İşte o kâğıt, Mustafa Kemal Atatürk’ün TBMM’den kendisi adına çıkardığı yetki belgesiydi ve bu belgede yetkileri belirlenmişti. İsmet İnönü, o kâğıt çerçevesinde mücadelesini gerçekleştirdi” dedi.

“Milli Mücadele’nin Hukuki Onayıdır”

Lozan Barış Antlaşması’nın Milli Mücadele’nin hukuki onayı, emperyalist güçlere karşı kazanılan büyük zaferin tescili olduğunu söyleyen Batur, “Lozan Barış Antlaşması, haklılığımızın kabulüdür. Türk istiklal ve hâkimiyetinin tanınması bakımından, çok önemli bir siyasi zaferdir. Vatanlarını koruyan kahramanlarımızın tarihe altın harflerle yazdığı bir başarıdır. Güçlü devletlere karşı sadece savaşta değil, masada da barışın yeniden tecelli etmesi için sergilediğimiz güçlü direnişin ifadesidir. Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının sembollerinden biridir. Çünkü Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de işaret ettiği gibi, özgürlük ve bağımsızlık bizim karakterimizdir” diye konuştu.

“Lozan Barış Bayramı’mız Kutlu Olsun”

Mustafa Kemal Atatürk’ün Lozan’ı Türk tarihinde bir dönüm noktası olarak vurguladığını söyleyen Batur, sözlerine şöyle devam etti: “Altını çizerek söylemek istiyorum ki, Atatürk’ün isteği üzerine, 1923 ile 1950 yılları arasında “barış bayramı” olarak kutlanmıştır. Bugün, Lozan Antlaşması’nın 96. yıldönümünde, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bağımsızlığımızı tüm dünyaya kabul ettiren kahramanlarımızı bir kez daha saygı, sevgi ve minnetle anıyorum. İşgalin külleri arasından barışa yürüyen tüm kahramanlarımıza minnettarız… Bıraktıkları vatan toprağı, gözümüz gibi baktığımız emanetimizdir. Bu anlamlı günde konuşmamı sonlandırırken, sizlere şöyle seslenmeyi kendime borç biliyorum: Lozan Barış Bayramı’mız kutlu olsun.”

Lozan’ı Zafer Yapan Madde

Etkinlikte, “Lozan ve Önemi” başlıklı bir konuşma yapan, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Emin Elmacı ise Lozan’ın Cumhuriyet’in temeli, tapusu ve hukuki tescili olduğunu söyledi. Lozan Antlaşması’nın sadece Kurtuluş Savaşı’nın değil, 1. Dünya Savaşı’nın da barış antlaşması olduğuna dikkat çeken Elmacı, “Lozan’da çok önemli başarılar elde ediyoruz. Lozan’ın hiçbir maddesi olmasın, sadece ‘kapitülasyonlar kaldırılmıştır’ maddesi olsun, işte tek başına bu madde bile Lozan’ı zafer yapar” diye konuştu.

“Savaşlar olmasın, acılar yaşanmasın”

Lozan Mübadilleri Vakfı Ege Bölge Temsilcisi Nevil Gündoğdu ise Lozan Mübadelesi'nde hem Türkiye'de hem de Yunanistan'da yaşayan binlerce insanın topraklarından ayrılmak zorunda kaldıklarını hatırlatarak, “Vakfımızın amacı ortak kültürümüzü gün yüzüne çıkarmak ve iki yaka arasındaki iletişimi artırarak, barışa katkıda bulunmak. Vakıf sloganı olarak da belirttiğimiz gibi; savaşlar olmasın, çekilen acılar tekrar yaşanmasın” diye konuştu.

İki Yakayı Buluşturan Şarkılar

Etkinlikte daha sonra Lozan Mübadilleri Vakfı Ege Bölge Temsilciliği Koro ve Dans Grubu sahneye çıktı. Salonun tamamen dolu olduğu etkinlikte koronun seslendirdiği Türk ve Yunan ezgileri, iki yakayı buluşturdu. Etkinlikte ayrıca Milli Kütüphane Vakfı Başkanı ve Konak Belediyesi Meclis Üyesi Ulvi Puğ
şiir okurken, Konak Belediyesi Meclis Üyesi de olan İzmir Folklor Gençlik ve Spor Kulübü Derneği (İFD) Başkanı Ozan Ali İlgazi de zeybek oynadı. Sahne alan meclis üyelerinin gösterileri salonda büyük alkış aldı. 

Ege Orman Vakfı’na Bağış

Etkinliğe destek veren katılımcılara, Konak Belediyesi’nin onlar adına Ege Orman Vakfı’na bağış yaptığını gösteren birer plaket de verildi.
 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir