MENÜ
İzmir 23°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Vahdettin'in İngilizlere sığınması ders kitaplarından çıkarıldı!
Kültür-Sanat
22 Kasım 2020 Pazar 10:58

Vahdettin'in İngilizlere sığınması ders kitaplarından çıkarıldı!

Vahdettin'in İngiliz İşgal güçleri Komutanı Harrington'a telgraf çekerek “Yüce İngiltere devletine sığındığını" belirttiği ifadesi ders kitabından çıkarıldı. Ortaokul ve İmam Hatip Ortaokulu İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük kitabında Vahdettin'in ifadelerine yer verilmedi.

Osmanlı Padişahı Vahdettin’in ders kitaplarında yer alan İngiltere’ye kaçtığı yönündeki ifadeler değiştirildi. Vahdettin'in İngiliz İşgal güçleri Komutanı Harrington'a telgraf çekerek “Yüce İngiltere devletine sığındığını” belirten ifadesi yeni müfredatta yer almadı. Vahdettin'in telgrafı yeni Ortaöğretim İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ders kitaplarında müfredata “İstanbul’dan ayrıldı” ve “terk etti” şeklinde girdi.

8'inci sınıf “Ortaokul ve İmam Hatip Ortaokulu İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük” ders kitabının önceki basımında yer alan, Vahdettin'in İngiliz İşgal güçleri Komutanı Harrington'a telgraf çekerek “İstanbul'da yaşamasının tehlike arz ettiğini, yüce İngiltere devletine sığındığını” belirten ifadesi yeni müfredatta yer almadı.

"İŞBİRLİKÇİLİĞİ GİZLENDİ"
Müfredat değişikliklerine dikkat çeken Tarihçi-Eğitimci Mustafa Solak, ders kitaplarında yapılan değişiklikleri Sözcü'den Ali Ekber Ertürk'e şöyle açıkladı:

"Müfredat değişikliğinden önce liselerde okutulan İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ders kitabında Vahdettin'in ülkeyi terk etmesi ‘Savaş sonrası toplumun tepkisinden çekinen Vahdettin, 17 Kasım 1922'de İngiltere'ye sığınarak yurdumuzdan ayrıldı' cümlesiyle açıklanmıştı.

Yeni kitapta ise ‘Vahdettin, padişahlık haklarını kaybetti ve 1922'de ülkeyi terk ederek Malta'ya gitti' şekline dönüştürüldü. Böylece Vahdettin'in İngilizlerle işbirlikçiliği gizlendi.

İki yıl önceki 8. sınıf Ortaokul ve İmam Hatip Ortaokulu İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ders kitabında, ‘Halife Vahdettin, 16 Kasım 1922'de İngiliz İşgal güçleri Komutanı Harrington'a Müslümanların Halifesi unvanıyla bir telgraf çekerek İstanbul'da yaşamasının tehlike arz ettiğini, yüce İngiltere devletine sığındığını belirtti. Anlaşıldığı üzere Padişah Vahdettin bir an önce gitmek istiyordu' şeklinde ifade yer alıyordu.

Yeni ders kitabında ise ‘Vahdettin İngiliz gemisi ile İstanbul'dan ayrıldı’ ifadesi yazıldı."

İşte ders kitabında Vahdettin'in telgrafının eski ve yeni hali:

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir