MENÜ
İzmir 25°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Üniversite kampüsüne TOKİ konutuna TMMOB tepkisi... TOKİ'NİN YARGI KARARINDAN HABERİ Mİ YOK!
Güncel
15 Ocak 2021 Cuma 16:14

Üniversite kampüsüne TOKİ konutuna TMMOB tepkisi... TOKİ'NİN YARGI KARARINDAN HABERİ Mİ YOK!

TOKİ'nin Uzundere'deki İzmir Demokrasi Üniversitesi için ayrılan alana konut yapmak istemesine bir tepki de TMMOB'dan geldi. TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, "TOKİ'nin yargı kararından haberi mi yok, yoksa yargı kararını tanımaması için özel bir kanun düzenlemesi mi yapıldı" açıklamasını yaptı. TOKİ'yi uyaran Karabağlar Belediye Başkanı CHP'li Muhittin Selvitopu da bu alanla ilgili mahkeme sürecinin devam ettiğini, yapılacak konutların "kaçak" olacağını söylemişti.
SONKALEİZMİR-İzmir'in Karabağlar ilçesine bağlı Uzundere Mahallesi'nde İzmir Demokrasi Üniversitesi için ayrılan alanın bir kısmına TOKİ'nin konut yapmaya çalışmasına tepkiler dinmiyor. 26 Ocak'ta konutların ihalesine çıkmaya hazırlanan TOKİ'ye bir tepki de Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu'ndan geldi. TMMOB, ihalenin hukuka aykırı olduğunu ve TOKİ'nin bu işlemi durdurması gerektiği savundu. "TOKİ'nin yargı kararından haberi mi yok, yoksa yargı kararını tanımaması için özel bir kanun düzenlemesi mi yapıldı" çıkışını yapan TMMOB, şu ifadelere yer verdi:

"TOKİ web sitesinde, İzmir'in Karabağlar ilçesi, Uzundere Mahallesi 809 Konut, 2 Adet Ticaret Merkezi ve 1 Adet Cami İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşinin 26.01.2021 tarihinde ihalesinin yapılacağı duyuruldu. Ancak, konut üretimine ilişkin ihalenin dayanağı olan imar planlarının iptali istemiyle açılan davalarda hukuki süreçler devam etmekteyken ve hatta bu planlar hakkında yargının, iptal ve yürütmenin durdurulması kararları bulunmaktayken yapılan bu ihalenin hukuka uygunluğu tartışılabilir hale gelmiştir. Geçmişte Maliye Hazinesi mülkiyetinde bulunan ve sonrasında TOKİ’ye devredilen Uzundere Mahallesi sınırları içerisinde yaklaşık 90 hektarlık alanı kapsayan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan planlar aracılığıyla alanın bir kısmı 'konut alanı', bir kısmı ise 'üniversite alanı' olarak belirlenmiştir. Anılan plan kararlarına ilişkin ilk onama tarihi 01.08.2018 olmakla beraber birden fazla plan onama işlemi gerçekleştirilmiştir. İlerleyen süreçlerde, TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, Karabağlar Belediyesi ve vatandaşlar tarafından söz konusu planların iptali istemiyle davalar açılmış, bu davalarda birden fazla iptal kararı verilmiştir. Yine bu kapsamda davalar devam etmekteyken, 05.02.2019 tarihinde yeni imar planları onaylanmış, bu planların iptali istemiyle açılan davada, İzmir 1.İdare Mahkemesi’nin 24.01.2020 tarih, 2019/1027 E. sayılı karar ile daha öncesinde alınmış mahkeme kararı dikkate alınarak, alanda telafisi güç zararların oluşmasını engellemek amacıyla yürütmenin durdurulmasına karar verilmiştir. Hakkında yürütmenin durdurulmasına karar verilen bu imar planı, konut üretimine ilişkin ihalenin dayanağı olan imar planıdır."

"HUKUKA AYKIRIDIR"

Mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararı nedeniyle söz konusu alanda tüm işlemlerin durdurulması gerektiğini vurgulayan TMMOB, "Yapılacak bu ihalenin hukuki ve fiili sakıncaları olduğu ortadadır. Diğer taraftan yukarıda açıklanan dava süreçlerinde iptaline karar verilen imar planları ile son onaylanan ve hakkında yürütmenin durdurulmasına kararı bulunan imar planları benzer plan kararları içermektedir. Bakanlık tarafından 'yargı kararlarına uygunluk' kavramını esneterek bölgedeki konut inşaatının bir an önce başlamasını sağlamaya dönük uygulamalar başlı başına hukuka aykırılık içermektedir" ifadelerini kullandı.

"TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"

Aksi durumda İzmir'e geri dönülmesi mümkün olmayan zararlar verileceği ve acilen uygulamadan vazgeçilmesi gerektiği belirtilen TMMOB açıklamasında, "Deprem tehlikesi ile birçok bölgesi risk altında olan kentimizde öncelik verilmesi gereken husus, yeni konutların üretimi değil, mevcut yapı stokunu kamu yararına uygun bir şekilde yenileme çalışmaları olmalıdır. TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu olarak hukuka aykırı yürütülen bu işlemin takipçisi olacağız" denildi.

BAŞKAN SELVİTOPU DA TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

TOKİ'ye daha önce de Karabağlar Belediye Başkanı CHP'li Muhittin Selvitopu'dan bir uyarı gelmişti. Selvitopu, "Ortada yeni bir yargı kararı, yeni bir planlama yok. Bir bakıyoruz ihaleye çıkılmış. Başından bu yana 80 hektarın tamamının üniversite alanı olması gerektiğini savunuyorum. Bunun için yargıya başvurduk. Yargı da 42 hektarının konuta açılması girişimiyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu karar ortadayken TOKİ yapım ihalesine çıkıyor. TOKİ yapım ihalesine geçecekse planlama sürecinin tamamlanması ve uygulama imar planları olması gerekir. Bunların hiçbiri yok. TOKİ’nin derhal ihaleyi durdurması gerekir. Yoksa o konutlar kaçak bina konumuna düşer” demişti.
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir