MENÜ
İzmir 22°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Tatil sonrası dolarda son durum...
Ekonomi
4 Ağustos 2020 Salı 09:33

Tatil sonrası dolarda son durum...

Dolar/TL yeni haftaya Ağustos 2018'deki seyrini hatırlatan seviyelerde başladı. Altındaki yükseliş takip edilirken Kurban Bayramı sonrası ekonominin normalleşme yolunda atacağı adımlar izleniyor. Hükümet kısa çalışma ödeneğini uzatarak işverenin maliyetlerini kısmaya çalışırken işten çıkarmaların önüne geçilmeye çalışılıyor. Enflasyonda 2020 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %0,58, bir önceki yılın aynı ayına göre %11,76 artış gerçekleşti.

Günün en önemli verisinde TÜİK temmuz ayı enflasyonunu açıkladı. Buna göre enflasyonda 2020 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %0,58, bir önceki yılın aynı ayına göre %11,76 artış gerçekleşti.

Tera Yatırım ekonomisti Enver Erkan, pandemi döneminde oluşan yeni dengeler çerçevesinde üretim hızının etkilenmesinin maliyet etkisi, buna ek olarak faizlerdeki düşüşün özel tüketim alanında yarattığı talebin enflasyonda etkili olduğunu belirterek içinde bulunduğumuz dönemin hedeflenen enflasyon patikasından da sapmaya neden olduğunu söyledi.

Kurban bayramından öncesi piyasanın ana gündem maddelerinden olan altın popülaritesini sürdürüyor. Bayramın dördüncü gününde (dün) altının ons fiyatı fiyatı 1985 dolara kadar çıkarak rekorunu tazeledi.

REZERV PARA GÜVEN VERMİYOR

Twitter hesabından değerlendirmelerde bulunan ekonomist Mahfi Eğilmez altının yükselişini iki nedene bağlıyor:

*En önemli rezerv para olan dolar değer kaybediyor. Yerini alacak daha iyi bir rezerv para olmayınca altına dönüş başlıyor.

*Covid-19 konusunun kötüye gideceği yönündeki açıklamalar insanları altına sığınmaya yönlendiriyor.

BBC Türkçe'de yer alan derlemeye göre; CNBC televizyonuna konuşan ANZ analisti Daniel Hynes ise teşvik paketlerinin de altının yükselişinde etkili olduğu görüşünde. ABD'de geçen ay corona virüsünün etkilerinden ekonominin kurtulması için 2 trilyon dolar değerinde bir teşvik paketi açıklanmıştı. Avrupa Birliği liderleri de aynı dönemde 750 milyar euroluk corona virüsü kurtarma fonunda uzlaşmıştı. Goldman Sachs gibi bazı yatırım bankaları altının önümüzde yeni rekorlar kıracağını tahmin ediyor.

DOLAR AĞUSTOS 2018’İ HATIRLATIYOR

Dikkatler tekrar TL’nin üzerinde. İki aydır devam eden istikrarlı gidişatın ardından, dolar/TL’nin 7 eşiğini test etmesi ve TL’nin euro karşısında rekor seviyede değer kaybetmesi Ağustos 2018’i hatırlatıyor.

TCMB Başkanı Murat Uysal, geçen günlerde bankanın tükenen döviz rezervlerine dair endişeleri salgın döneminde dalgalanmaların doğal olarak yaşanacağını söyleyerek önemli görmediğine işaret etti. Uysal, açıklamalarında rezerv üzerinde daha da fazla baskı yaratabilecek TL’de bu hafta yaşanan yüzde 1.8’lik gerilemeden bahsetmedi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir