MENÜ
İzmir 16°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Piri Reis, ejderhasıyla geri döndü...
Kültür-Sanat
20 Aralık 2020 Pazar 10:18

Piri Reis, ejderhasıyla geri döndü...

Handan Gökçek’in ilk biyografik romanı Piri Reis, Yakın Yayınları’nca yeniden yayımlandı. “Piri Reis – Ejderhanın Gölgesinde” adıyla ikinci baskısını yapan kitap, çocuk ve ilk gençlik edebiyatında önemli bir boşluğu dolduruyor.

İzmirli yazar Handan Gökçek, yetişkin okurlarının elinden düşüremediği öykü ve romanlarının yanı sıra çocuk ve gençlik edebiyatı ürünleriyle küçük okurlarına da sesleniyor. Türk edebiyatının az ürün verilen türlerinden biyografik roman alanında eserler veren Gökçek, iz bırakan isimleri küçük okurlara tanıtıyor. Yazarın 2013’te yayımlanan ilk biyografik romanının ikinci baskısı, Yakın Yayınları tarafından 2020’de, “Piri Reis – Ejderhanın Gölgesinde” adıyla yapıldı. Denizlere tutkun Muhiddin Piri’nin yaşamını, çocukluğundan başlayarak masalsı ögelerle okutan roman, kurgusal biyografi türünün en güzel örneklerinden birini oluşturuyor. Küçük okurlara Piri Reis’in kim olduğunu öğreten ama bunu yaparken didaktik olmaktan uzak duran eser, çocuklara sanki bir arkadaşlarından söz ediyormuş gibi yaklaşıyor, onların hayal dünyalarını zenginleştiriyor. Kitabın, Hasan Karaca’nın çizimleriyle kapağından iç sayfalarına dek değişen tasarımı, romanın diliyle bütünleşiyor.

HANDAN GÖKÇEK KİMDİR?

Handan Gökçek, küçük okurları için Yakın Yayınları’nca basılan “Gökyüzü Perileri ve Yeryüzü Çocukları” ile “Minik Yağmur Damlasının Maceraları”nı kaleme aldı. Genç okurları için biyografik romanlara “Piri Reis” ile başlayan Gökçek, seriye 2017’de Charlie Chaplin’i anlattığı “Charlie”, 2019’da ise “Agatha Christie” ile devam etti.

Öykü kitapları “Düş Hırsızı”nı 2002’de, “Sır Dökümü”nü 2008’de yayımlayan Handan Gökçek’in 2010’da basılan ilk romanı “Ah Mana Mu”, İzmir Saint Joseph Lisesi ve 15 okulun katıldığı okuma günlerinde “Yılın En İyi Romanı” seçildi. Nüfus mübadelesinde bir ailenin hikâyesini konu alan roman, bir bölümüyle “İlköğretim Vatandaşlık ve Demokrasi” ders kitabına girdi ve Bilkent Üniversitesi’nin “okunası 102 roman” listesinde yer aldı.

Gökçek’in, bir kanto şarkıcısının 6 - 7 Eylül olayları ekseninde dönüşen hayatını anlattığı ikinci romanı “Elenika”, 2014’te Yakın Yayınları’nca basıldı. “Ah Mana Mu”nun üçüncü baskısı da 2016’da Yakın’dan çıktı.

12 Eylülzede bir gencin hikâyesine odaklandığı üçüncü romanı “Ve Yokmuş”, Yakın Yayınları’nca 2018’de yayımlandı. Öykü kitabı “Katre” 2018’de Deli Dolu Yayınları’ndan; Foça’yı roman türünde anlattığı “Babamın Foça’sı” ise 2019’da Heyamola Yayınları’ndan çıktı.

Senaryo çalışmaları da olan yazarın, 2011’de yönetmen Tolga Yeter tarafından sahnelenmiş “BEBEK-ler” adlı bir tiyatro oyunu bulunuyor.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir