MENÜ
İzmir 23°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir'de coşkulu Romanlar Günü kutlaması...
Yerel Yönetimler
7 Nisan 2021 Çarşamba 14:15

İzmir'de coşkulu Romanlar Günü kutlaması...

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 8 Nisan Dünya Roman Günü'nü coşkuyla kutladı. Kültürpark Fuar Alanı'nda Roman müzisyenlerin konseri ile başlayan etkinlikte "Eşit yurttaşlık mümkün" vurgusu yapan Başkan Tunç Soyer, Kemeraltı'ndaki Ay Yıldızlı Konak'ın Roman Kültür ve Tarihi Araştırmaları Merkezi olarak kullanılacağını duyurdu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın da 18 yıllık AK Parti iktidarında yoksulluğun arttığını belirterek "Türkiye'de çok ciddi bir ayrımcılık meselemiz var" dedi

SONKALEİZMİR-Kültürpark İzmir Fuar Alanı'nda düzenlenen 'Roman Günü' etkinliğine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Yunanistan İzmir Başkonsolosu Desponia Balkiza, CHP Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın, CHP İzmir Milletvekilleri Özcan Purçu ile Kani Beko, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP PM üyesi Rıfat Nalbantoğlu, Roman dernekleri temsilcileri ve yurttaşlar katıldı. Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim üyesi ve tarihçi İlber Ortaylı da etkinliğe online olarak katılarak Roman kültürüne dair bilgiler verdi.

SOYER: EN TEMEL HAKLARA ULAŞMAKTA SIKINTI YAŞIYORLAR

Tepecik Flarmoni Orkestrası etkinlik öncesi bir konser verdi. Roman müzisyenler de fuar alanında kurulan üretici pazarında mini müzik şöleni sundu. Etkinlik öncesi Kültürpark Üretici Pazarı'nda üretici ve yurttaşlarla sohbet eden Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Eşit yurttaşlık mümkün" vurgusu yaptı.

Roman yurttaşların en temel hakları diğer vatandaşlarla eşit oranda kullanamadığını belirten Başkan Soyer şunları söyledi:

"Romanlar, eğitim, istihdam, barınma gibi birçok temel hakka erişim konusunda ciddi sıkıntı yaşıyor. Şiddetli bir ayrımcılığa tabi tutuluyorlar. Biz her bir yurttaşın kimliğini, kültürünü ve değerlerini bu şehrin zenginleşmesinin temel sebebi olarak görüyoruz. Bu amaçla Kentsel Adalet ve Şube Müdürlüğü'nü kurduk. Toplumsal yaşamda var olan dezavantajları ortadan kaldırmak amacıyla eşit bir yurttaşlık mümkün anlayışı ile hareket ediyoruz. Romanlar Günü'nü bu eşitsizliğe karşı farkındalık oluşturmak adına kutluyoruz.



KONAK'TA ROMAN KÜLTÜR MERKEZİ AÇILIYOR

Sevgili Galjis, "Bizim ülkemiz yok' dedi. Sevgili Galius sizin şehriniz var. İzmir sizin şehriniz. Konak Belediyemiz öncülüğünde yarın Roman Kültür Merkezi'nin açılışı yapacağız. Kemeraltı'nda Ay Yıldızlı Konak vardır. Orayı da Roman Kültür ve Tarihi Araştırmaları Merkezi yapıyoruz. Dünyanın her yerindeki romanların kitaplarını arşivlerini davet edeceğiz. İzmir tüm dünyaya Roman kültürünü tanıtan bir merkez haline gelecek. İzmir'de Roman hemşehrilerimiz müzik yaparak, çiçek satarak sokaktan geçimini sağlıyor. Pandemi ile düzensiz gelirleri azaldı. Yoksullukla mücade etmek için onların taleplerini karşılamaya ddevam edeceğiz. Bir arada, eşit, adil ve onurlu bir yaşam herkesin hakkıdır. Temennimiz farklılıkların bir arada yaşandığı bir hayatı İzmir'den başlayarak inşa etmektir."

CHP'Lİ TAŞKIN AK Parti İKTİDARINI ELEŞTİRDİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın da Türkiye'de ciddi bir ayrımcılık sorunu olduğunu söyledi. Taşkın şöyle konuştu:

"Genel başkanımızın selamlarını iletiyorum. Türkiye'deki ayrımcılığın en önemli göstergesi de ben ayrımcı değilim ama diye başlayan cümlelerdir. Çok dikkatli olmamaz gerekiyor. Sevmek tanımakla başlar. Tanımadığınız insanları klişeler üzerinden yorumlarsınız. Bunun üzerine kurulan sevgi gerçek değildir. Biz siyasetçiler seçim zamanı evinizin önüne gelip ayni ve nakdi yardım bırakıp iki dakika sonra kaçıyorsak bize güvenmeyin. Taşıma suyla değirmen dönmez. 18 yıldır yoksulluk arttı. AKP iktidarı oy devrişirme yöntemini seçti. Biz CHP olarak bu tuzağa düşmeyeceğiz. Yerel yönetimlerimizin yaptığı icraatlar bunu gösteriyor. Konak Belediyesi Roman Kültür Merkezi açılacak. O da iftihar edilecek bir hizmettir."

PURÇU: ŞARKIMIZI SÖYLEYEMİYORUZ, EŞİT OLAMIYORUZ

CHP'nin Roman kökenli İzmir milletvekili Özcan Purçu, Roman yurttaşların dünyanın neşe kaynağı ve rengi olduğunu belirterek, "Şarkımızı söyleyemiyoruz. Sanatımızı icra edemiyoruz, özgür kalamıyoruz. Eşit olamıyoruz. Öyle bir topmumuz ki dünyanın her yerinde adaleti özgürlüğıü, barışı hep yaşatmışız ama dünya hep adaletsiz davranmış. Ezmiş, katletmiş, yok etmeye çalışmış. Ancak biz bunlara rağmen hep ileriye gitmeye çalışmışız" dedi.

Etkinlik sonrası, Uluslararası Roman Birliği kurucularından Orhan Galjus Başkan Tunç Soyer ve CHP'li Purçu'yu Roman bayrağı ile Türk bayrağının yanı sıra Roman kültürüne özel bıçak hediye etti.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir