MENÜ
İzmir 25°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Dolar haftaya nasıl başladı?
Ekonomi
6 Nisan 2020 Pazartesi 09:30

Dolar haftaya nasıl başladı?

Piyasa bu hafta da koronavirüsün borsalar üzerindeki etkilerini takip etmeye devam edecek. IMF Başkanı Kristalina Georgieva durumu 2008 krizinden kötü olarak değerlendirirken petrol fiyatlarının 9 Nisan tarihindeki OPEC toplantısından sonra tekrar yükselmesi bekleniyor. Dünya virüsün ekonomik etkilerini azaltmak için piyasaya milyarlar akıtmaya devam ediyor.

Dünyanın gündemi yeni haftada da koronavirüs olacak. Piyasalar önemli bir verinin olmadığı yeni günde koronavirüs salgınının etkilerini, bu etkileri azaltmak için alınan önlemler ve yapılan açıklamaları izlemeye devam edecek. Dolar/TL haftaya 6.70 seviyesinin üzerinde başladı.

Sağlık Bakanlığı, koronavirüs nedeniyle dün akşam itibarıyla son 24 saatte 73 kişinin hayatını kaybettiğini, toplam can kaybının 574'e yükseldiğini açıkladı. Vaka sayısı 3 bin 135 artışla 27 bin  69’a ulaştı.

Koronavirüse yakalanan ve evinde karantinada bulunan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, semptomları devam etmesi üzerine hastaneye kaldırıldı.

İngiltere Merkez Bankası(BoE) Başkanı Andrew Bailey, Britanya ekonomisini corona virüsü salgınının etkileri karşısında desteklemek için kamu harcamalarında yaşanan artışı fonlamak üzere geri dönülmez şekilde para basmayacaklarını söyledi.

PETROLÜN KADERİ 9 NİSAN’DA BELLİ OLACAK

OPEC ve Rusya, petrol üretim kısıntısının ela alınacağı ve bugün yapılacağı duyurulan OPEC+ toplantısının 9 Nisan Perşembe gününe ertelenmesini kararlaştırdılar.

Toplantı öncesi ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşerek petrol krizinde anlaşma sağladıklarını açıklamıştı. Trump’ın Suudi Arabistan’ı da üretimi bir miktar daha tekrar azaltması için ikna ettiği düşünülüyor. Brent petrolün fiyatı 30 doların üzerine çıkarak 33 dolar seviyesini gördü.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Isabel Schnabel, corona virüsü krizinin ekonomi üzerinde yarattığı baskının üstesinde gelmekte zorlanan Euro Bölgesi üyelerine yardımın Avrupa seviyesinde gelmesi gerektiğini savundu.

TCMB EŞİ GÖRÜLMEMİŞ HIZDA TAHVİL ALIYOR

Koronavirüs etkilerini sınırlamak için tahvil alımlarını artıracağını açıklayan TCMB geçen hafta toplam 9.3 milyar TL ile rekor alım gerçekleştirdi. TCMB verilerine göre 3 Nisan ile biten haftada banka 9.3 milyar TL Hazine tahvili aldı.

Bankacılar bu tutarın 5 milyar TL’sinin İşsizlik Sigortası Fonu kaynaklı olduğunu belirtti. İşsizlik Fonu’nda Şubat sonu itibarıyla büyük bölümü Hazine tahvillerinde 131.6 milyar TL bulunuyor. TCMB’nin PY bankalar aracılığı ile fondan alacağı tahvillere yönelik şuan belirlediği bir üst limit bulunmuyor.

TCMB tarihinin en büyük tahvil alım programlarından birini corona virüsüne karşı atılacak adımlar arasında geçen yıl açıklamıştı. Banka 2019 sonundaki tahvil portföyünü 19 milyar TL’den bilançosunun %5’ine yani yaklaşık 32-33 milyar TL’ye çıkaracaktı. Ancak corona virüsü sonrası alımların önden yüklemeli gerçekleştireceğini açıklayan banka, %5 limitini yükseltebileceğini ve işsizlik fonu kaynaklı tahvil alımlarının limitlere dahil edilmeyeceğini belirtti.

IMF: 2008’DEN KÖTÜ

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, corona virüsü salgınının global ekonomiyi durma noktasına getirdiğini ve dünyayı 10 yıl önceki global finansal krizden daha kötü olma yolundaki bir resesyonun içine çektiğini bildirdi. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir