MENÜ
İzmir 26°
Son Kale İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Berat Albayrak söylentisi doları zıplattı!
Ekonomi
24 Şubat 2021 Çarşamba 17:37

Berat Albayrak söylentisi doları zıplattı!

Dolar/TL bugün 7.21 seviyesinin üzerine çıktı. Merkez Bankası zorunlu karşılıklarda artışa giderek yeni bir sıkılaştırma adımı atarken, TL uzun bir aradan sonra negatif ayrışıyor.

Dolar/TL bir taraftan ABD tahvillerindeki yükseliş bir diğer taraftan ise Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanı olduğu dönemi kapsayan Merkez Bankası (TCMB) rezerv kayıplarına ilişkin tartışmalarla baskı altında.

TCMB bu sabah itibarıyla TL zorunlu karşılık oranlarını 200 baz puan artırdı. TCMB’nin adımın net etkisine ilişkin açıklamayı kısa sürede yapması bekleniyor.

Ekonomi yönetimindeki değişimin yaşandığı Kasım ayından bugüne neredeyse aralıksız her gün benzer para birimlerinden pozitif ayrışan TL’de dün negatif ayrışma görüldü.

TL’de dün görülen negatif ayrışma kasım ayı başından beri yaşanan yüzde 20’yi aşan değer kazancının ardından geldi. Kasım ayı başından beri TL benzer para birimlerinden açık ara pozitif ayrışmış ve kendisini takip eden en iyi ikinci para biriminin iki katından da fazla değer kazanmıştı.

REZERV TARTIŞMALARI GÜNDEMDE

Dolar/TL geçen hafta Ağustos 2020’den beri ilk kez 6.9’a kadar geriledikten sonra ABD tahvil getirilerindeki yükselişin gelişmekte olan ülke para birimlerine etkilerine yönelik endişelerle yeniden yönünü yukarı çevirmişti.

Bu endişelere geçen hafta itibarıyla TCMB rezervlerindeki düşüş tartışmaları da eklendi. Ana muhalefet Partisi CHP’nin Merkez Bankası rezervlerindeki azalışla ilgili son dönemde tartışma yaratan soruları ardından hafta sonunda ise Albayrak’ın avukatı CHP’ye yönelik 500,000 liralık tazminat davası açılacağını açıkladı.

CHP: HESAP SORULMASINI KİMLER ENGELLİYOR?

CHP hafta sonunda Twitter hesabından “Damadı kimler susturuyor? 128 milyar dolara ne olduğunu kimler saklıyor” başlıklı bir paylaşım yaptı. Paylaşımda TCMB’nin döviz rezervinin -47 milyar dolara düşüşü ve “bunların hesabının sorulmasını kimler engeliyor” ifadeleri de yer almıştı.

Erdoğan ise damadı Berat Albayrak döneminde TCMB rezervlerinde yaşanan düşüşü, “ödemeler dengesinde sıkıntı yaşamamak adına yapıldığı” söylemiyle savunurken, rezervleri yeniden rekor seviyelere ve üzerine çıkaracaklarını söyledi.

Erdoğan’ın Albayrak’a yönelik açıklamaları ardından ise piyasalardaki satış baskısı daha net hissedilmeye başlandı.

Bluebay Asset Management’ten Timothy Ash, “Albayrak’ın geri dönüyor gibi gözükmesiyle birlikte TL bu hafta iyi bir performans göstermiyor. Piyasalar büyük ihtimalle kendisinin ekonomi politikalarına yakın bir konuma gelmeyeceğini umuyor” dedi.

ALBAYRAK DÖNEMİNDE REZERV KAYBETTİ

Albayrak’ın görevden ayrıldığı Kasım 2020 öncesinde uygulanan alışılagelmişin dışındaki politikalarla TCMB kendine ait rezervlerinin büyük bölümünü kaybetmişti. Bankacıların hesaplamasına göre TCMB ilgili iki yılda yaklaşık 128 milyar dolar rezerv kaybı yaşadı. TCMB’nin rezervlerindeki kayıp lokal bankalarla gerçekleştirilen swaplar nedeniyle brüt rezervlere aynı ölçüde yansımadı.

TCMB verilerine göre bankanın brüt rezervi 2019 sonunda yaklaşık 80 milyar dolar, son güncel veri olan 12 Şubat 2021’de 53.7 milyar dolar. Lokal bankalarla yapılan swap miktarı ise aynı dönemde yaklaşık 40 milyar dolar. Erdoğan’ın dün telafuz ettiği 95 milyar dolar, 53.7 milyar dolar brüt döviz rezerv ve 42 milyar dolar altın rezervinin toplamından oluşuyor.

Kasım ayı başında 570 seviyesinde olan 5 yıl vadeli CDS’ler 300 baz puanın altında kalıcı bir seyir izlemeye başladı.

Piyasalarda takip edilen ana gündem maddeleri arasında aşılama süreci, ABD ve AB ile ilişkiler de önemini korumayı sürdürüyor.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Son Kale İzmir